"Innan du går"



"innan du går innan du går
kan du väl stanna
du kan väl stanna ett tag innan
du drar igen dörren
efter dej efter dej kommer
ingen, ingen kommer hit
solen når inte in, stjärnorna ligger
gömda i en hattask
längst in i garderoben
glöder som ännu varmt kol
innan du stannar kan du väl gå
kan du väl gå så att skillnaden
märks och märks upp
paketeras och läggs fram
till granskning och andakt
innan du går kan du väl andas
en stund här inne så att
ensamheten inte blir för tung
blir för tung att bära
innan du går kan du väl
öppna fönstret öppna fönstret
så att kolibrierna får en chans
att fläkta mej
fläkta mej med sina vingslag
fläkta mej en stund och kyl mej
innan du går du kan väl
stanna en stund och varsamt
vänja varsamt vänja
min kropp vid vattnet
vid luften och vid jorden

innan du går"



/Alex Nyström
(innerligt tack)

mitt språk vill inte tala till mig, staden vill inte ha mig






det stavas skrivkramp men jag vet inte hur det uttalas.





tvillingar.






syskon#1

I fyrtiofem minuter fanns ingen bror. Bara jag och systra mi.
Rosenbusken, regntunga ögonlock, kolik.

                                                     Fyrtiofem minuter.





Tre år.



.andetag.



   Jag minns:

Sidenklänning från NK i mörkt rosa, tre glas vin till fyrarätters-middagen, en sittning med över fyrahundra gäster. Hur killen mittemot har en backslick som blänker likt en polerad motorhuv. Hur han lutar sig mot mig och med nasala 'a'n säger
   "Alltså, jag har sånt här... vad heter det.. asså, sånt här.. Absolut gehör!".
   Hans nöjda leende efter tillkännagivandet, blinkningen, hur han stoppar in en bit filé och tar en klunk rött medan han tuggar.
   Hur jag inte kommer mig för att svara. Hur jag kramar linneservetten i knäet och letar mig ut genom fönstret med blicken, flyr bort över golfbanorna utanför. Det är försommarskymning, nytt millenium, och jag kan fortfarande inte tilltala äldre män utan att stamma.
   Backslicken har tuggat klart, inleder nästa monolog med mitt namn, hela namnet, både för- och efternamn, så att adelstiteln ska få klinga mot kristallglasen. Han pratar men det rinner mjölk i mina öron. Vitt, lätt, kallt. Ingenting når in, jag iakttar hans läppars rörelser och nickar när jag förväntas nicka. På min tallrik ligger en död älg och runt mig sitter hundratals ansiktslösa. Jag undrar om jag kommer kvävas i korsetten. Någon håller ett tal. Jag skär mig med kniven i handflatan bara för att känna om jag fortfarande lever.



.andetag.



   Jag minns:

Ett torp. Plankorna doftar som från en annan sommar. Han håller min hand. Jag tar upp en porrtidning och han är helt ogenerad. Tittar mig i ögonen och kysser mjukare än silver. Jag är förälskad. Jag stammar inte. Det ligger solkatter och spinner på trasmattan, i fönstret slungar flugor tungt sina kroppar mot glaset.
   Han vet vad jag heter. Men bara förnamnet. Jag vågar inte berätta om adelskalendern om herrgårdarna om resorna. Jag är tyst mot hans andetag och det är varmt om man inte har dörren på glänt. Utanför finns juli. Utanför har jag blivit myndig och är rädd för sista året på gymnasiet. Han vet ingenting om det där. Han frågar inte. Jag berättar inte. Ibland häller jag vatten över hans ansikte bara för att iaktta hur strömmarna väljer att gå, över kinderna eller längs näsan. Han har punktering på sin cykel och en död bror. Han har alla kvinnors avtryck i sin säng.
   Jag faller utan skyddsnät.



.andetag.



   Jag minns:

Hennes rygg framme vid tavlan. Hur formlerna är ett chiffer jag inte kan knäcka, och plötsligt är läkarplanerna inte längre aktuella. Vi är äldst i skolan och vi är treor och vi får göra vad vi vill. Jag vill allt och ingenting.
   I februari går jag upp om nätterna, sätter på mig snowboardbyxorna och går ut. Mina fotspår i snön längs skolallén, upp till skolan jag gick i som barn. Under flera nätter sitter jag där på skolgården och går igenom minnena. Jag borde vara rädd. För snöänglarna, AK-4or, och bondage. För clowner som blottar sig och för ballonger fyllda med samma gas som dom använde i gaskamrarna.
   Sedan mars och jag har ett rum jag vägrar sova i, det är för kallt och jag tror att någon ska klättra upp på balkongen och bryta sig in för att straffa mig. Hur fadern är tyst. Hur modern gråter bakom stängda dörrar. Hur jag injicerar tungmetaller i blodomloppet.
   (Jag har inte glömt.)
   Hur jag på fem månader hinner resa till Kina, Tyskland, Frankrike, Italien, Norge, Dominikanska Republiken. Våren är en storm. Diana försvinner för första gången, och jag kallar mig för lilla soldathoran när jag krigar mot tiden. Jag avslutar grundskolan med alla mvg utom fyra och efter mottagningen öppnar jag inte betygsdokumentet en enda gång.
   (Alla sätt är bra sätt, alla historier är sanna om man läser dem med förbundna ögon.)
   Det blir juni, första dagen på sommarlovet. Jag går med Birgitta ner till bryggan och det är skugga över plankorna. Syster vill att jag tar av mig masken, men jag dränker henne i vassen. Sedan går jag min väg. Lämnar kroppen skvalpande vid strandkanten.




varför jag längtar hem






för att jag vet hur alla orden glider över den blanka isen, som lagt sig i kohagen.
för att det är mjukt mot kinden när jag lägger mig på mage.
för att sjön är svart glasblåst, med mygglarver stelnade
mitt i en rörelse likt förhistoriska djur
alldeles under ytan.






tystnad tagning.


Jag vill ut och bort. Som så många gånger förr. Det räcker nu, pendeltågen och min säng 120 centimeter och eldarna i händerna - allt det där räcker nu.








(du säger jag är vinterflykt,
en fastfrusen svan och
utsikterna från berg du inte bestigit än.)








Låt mig få fortsätta igen.
Snälla.


Bara låt mig få fortsätta.

insikt #1 (genomgående)




Hur jag förstår att språket rinner mellan mina fingrar.



Läser 'Fiktioner' av Borges och inser att det finns svindlande många ord i svenska språket jag inte kan. Efter 'Lolita' av Nabokov trodde jag i ett ögonblick av hybris att jag lärt mig nästan alla   -ismer och -ologier som fanns. Nu inser jag att det var fel. Mitt ordförråd är försvinnande litet.


Fortfarande hoppas jag på att lyckas lära mig tillräckligt många ord för att på ett exakt sätt kunna uttrycka varje existerande (och icke-existerande) företeelse och känsla. Men även om min önskan infriades, så skulle jag stå handfallen inför det faktum att ord har olika betydelse för varje människa. Exempel: min definition av ordet "gedigen" skiljer sig - om än hårfint - från din definition. Denna diskrepans är det oöverstigliga hinder som gör att kommunikation är, och förblir, en illusion. Vi kan aldrig, aldrig, mötas i ord. Det handlar inte om att tala samma språk.

Det handlar om att tala samma tystnad.





och jag borde skriva gott nytt år.


Tolvslaget.
Jag står på en cykelväg i ett radhusområde strax utanför Stockholm. I ena handen ett champagneglas, i den andra en cigarett. Vi är drygt 20 stycken, och ingen vet exakt när tolvslaget äger rum. Istället tittar vi på himlen och tidsorienterar efter mängden fyrverkerier.
   Jag är inte särskilt berusad än, men ler och tittar upp i mörkret, iakttar hur det svarta dras sönder, hur det bildas revor av ljus.
   Så snärtar det till över vänster pekfinger, jag tappar cigaretten och vet inte vad som hänt. För ett ögonblick tror jag att jag blivit träffad av en smällare, men huden är fortfarande slät trots smärtan.
   "Sara!" skriker jag och viftar med fingret i luften. "Jag blev träffad av..." jag kisar framför mig på asfalten. Något vitt rullar över trottoaren och stannar tveksamt vid gräskanten. "Jag blev träffad av en champagnekork!" skriker jag förvånat och snurrar runt för att se vem i sällskapet som ägnar sig åt prickskytte. En kille med blå täckjacka står bredbent fyra meter ifrån och sprutar champagne i luften för allt vad han är värd. Han ser ut som en rodeoryttare, använder flaskan som ett lasso som han svingar med båda händerna i en cirkel snett ovanför sitt huvud.
   "Korken är ett omen" säger Sara olycksbådande, och jag ska just öppna munnen för att säga att det kan vara ett gott omen, när någon kastar sig mot min rygg. Jag hinner inte ens uppfatta att jag tappar glaset. Det är först när det krasande ljudet når mig och jag ser att champagnekorken är täckt av glaskross, som jag inser vad som hänt.
   "Förlåt förlåt" frustar killen som plogat in i mig. Han är tre gånger så stor som jag och minst tre gånger så berusad. "Men Fredde sprutade champagne" och så nickar han mot rodeokillen som vid det här laget har börjat haja att hans bubbelorgie fått konsekvenser.
   Det ursäktas åt flera håll, sen är tolvslaget över och gruppen drar sig tillbaka mot huset. På fyra andra platser i Stockholm har några tonårskillar just fått ansiktena bortsprängda av fyrverkerier, men det vet jag inte än. Jag fimpar min andra cigarett, torkar skorna på dörrmattan. Öppnar därefter dörren och går oberörd in till festen.


Kl 02.någonting
Jag springer från vardagsrummet till köket. Glömmer bort att jag har nylonstumpor på mig och att alla blanka golvytor därför är högriskområden. När jag når dörrkarmen halkar jag. Pang. Det gör ont. Jag skrattar och stönar och hoppas att det går över fort.
   "Vad gööör du?" fnissar Emelie och fortsätter hångla med Walter. Charlies flickvän pysslar om. Hon bestämmer sig för att adoptera mig, för att jag är alldeles för förvirrad.
   "Det är okej" skrattar jag och blir dragen upp på fötter. Jag inser att det är sånt här man gör när man är full. Slutsatsen är alltså att jag är full. Ändå känns allt så klart och rent, ingenting snurrar eller bleknar. Jag känner mig nykter. Sedan tycker jag att köket är varmt, och återvänder till vardagsrummet och fortsätter dansa. Skrattar, snurrar, låtsas som att knäet fungerar. Någon lägger en hand på min bara rygg.


Kl ca 04.00
Jag har en halvtimme tidigare släpat Sara tillbaka till festen för att säga hejdå ordentligt. Festen vill inte ta slut och Charlies flickvän tar sitt fulla (...) ansvar som adoptivmor. Tydligen ger jag ett mycket disträ intryck.
   Sedan ska jag vidare ensam till en efterfest i närheten. Alla säger att jag hinner till bussen om jag springer. Så jag springer. Och hinner inte.


Kl. 05.14
Jag kommer hem till lägenheten. Smsar den jag tror är Emelie, säger att hon är underbar och att jag glömt benvärmare, fingervantar, och tjocktröja på festen. Undrar om hon kan ta hand om dem så länge.
   Smset skickat 05.14.
   Mottagare: Inte Emelie.


Kl 06.45 och resten av första januari
När jag vaknar första gången är jag törstig. Jag mår inte illa och har inte ont i huvudet, det enda som skvallrar om nattens händelser är vänsterknäets koboltblå halvmåne. Om det inte gjorde så ont skulle jag tycka att det var imponerande, men som det är nu vill jag bara att det försvinner.
   Förmiddag följs av eftermiddag, så som förmiddagar tusentals gånger tidigare har följts av eftermiddagar. Det är ett nytt år som är precis som alla andra nya år. Ingenting är annorlunda. Utanför fönstret gråljusnar det ett par timmar innan det åter blir vintersvart, och jag läser "Aprilhäxan" och gråter, och när jag väl har börjat gråta kan jag lika gärna fortsätta.
   Ibland ringer telefonen och folk önskar gott nytt år, men efter klockan fem svarar jag inte. Gör soppa och läser ut "Aprilhäxan", sedan blir kvällen natt och jag lägger mig på rygg i sängen, alldeles stilla. Något faller inuti, en sten lossnar och sätter igång lavinen, och det som jag hela dagen har vetat skulle komma, kommer slutligen. Jag blundar och ligger stilla så stilla som vatten, vet att det inte är lönt att kämpa emot. När första krampen sätter in gör jag därför inget motstånd. Det är så här. Jag är så här. Som en inre epileptiker, och det går över fortare om jag låter stormen rasa fritt.
   Midnatt passerar. Det flimrar bilder för ögonen, jag försöker få luft, vet att allt går över bara jag låter det vara.


Efteråt.
Klockan halv tre bedarrar stormen. Lägenheten är helt tyst, som om inget hänt. Kroppen är matt och tung, jag dricker vatten och försöker bli varm. Det här förekommer så sällan numera att jag trodde att det hade försvunnit helt. Att lägga ansvaret på en person som försvann ur mitt liv för mer än fyra år sedan känns enkelt, men det gör det inte mer hanterbart.
   Sedan ligger jag under täcket och blir lugn. Tänker att eftersom det här händer högst två gånger per år, så är det redan så gott som överstökat för år 2008.
    Halleluja liksom.
    Och sedan somnar jag. Andas utan järnband över bröstet. Drömmer om drakar som ljudlöst lyfter mot natten.



RSS 2.0