Klätterställningar.


Ja, det är sånt man borde skratta åt. Man går på konsert i kyrkan. Och ängelAnna sjunger på konserten och när den är klar har man så trevligt att man dricker ett glas vin tillsammans trots att klockan inte är mer än fyra. Man dricker det där glaset. Så ytterligare ett. Och en öl. Och man har trevligt för man är vänner sen flera år tillbaka, och att det är två (av Annas vänner) närvarande som man inte känner, det gör ingenting. För man känner ju som sagt någon.
Men. Så faller det sig så, att klockan blir sex och att det finns en Gotlandsresa att hinna till, så Annaisis måste gå. Och hon reser sig upp och kramar hejdå, och hennes kvinnliga bekant som varit med, hon går också.
Kvar sitter man med en kille man inte känner och båda snurrar ölglasen i händerna och vet inte riktigt vart de ska titta.


Men man överkommer det mesta här i livet. Även titt-svårigheter. Man fäster prövande ögonen i varandras och skrattar generat åt försöken till konversation. Så lättar det, man pratar alltmer obehindrat och spontant. Hittar intressen som verkar vara liknande, några våglängder man kan surfa på.
Efter en stund blir man som alltid rastlös av att sitta stilla så länge, så man går ut i staden. Och klockan är inte sju än, och man har egentligen ingen tid att passa, så man följer med han den trevlige, han som man inte kände nyss och egentligen inte känner nu heller, honom följer man med. Går sida vid sida till en studio i en källarlokal på Östermalm (av alla ställen att ha en konstnärsateljé), och man träffar killens kompis Justus (av alla namn killars kompisar kan ha), och man sitter i studion och dricker mer vin och pratar musik och magen knorrar. För åt man lunch? Nej. Åt man frukost? Nja. Och magens knorrande övergår till hotfullt morrande. Så klockan är nio när man lämnar studion med killen och Justus och åker till Söder och äter creppe. Dricker cider.


Och det är där, efter andra glaset, som det går upp för en. Hur van kroppen har blivit. Flera timmars drickande på fastande mage och man är inte ens salongsberusad. Inte ens lite lite. Telefonen i väskan låter, och man pratar i den då, och det är ens andra vänner ens riktiga vänner, som säger att de är på väg ut för en helkväll. Lämnar man killen och Justus och möter upp festgruppen? Nej. Åker man hem och lägger sig? Nej.


Ja, vad gör man. Inte. Dokumenterat är i alla fall detta: Man röker en smula (eller en cigarett), står i sina stövlar och estetklänning och vill bli bedårad och sedd. Och man promenerar till nästa pub, undrar vad faan som händer, för stämningen förändras under artigheterna och trevligheterna, som en svulst buktande under ytan. Man förklarar att man visst har klättrat några gånger i en lokal med glasvägg ut mot vattnet, och att klättringsklubben låg strax utanför Stockholm. Kommer man ihåg vad klubben hette? Nej. Blir man trodd? Nej.


Irritationen som glitter i pubtaket men man dricker mera öl. Bubblor som glitter mot gomtaket. Kittlingsguld. Och det är då man känner det, som ett surrande i handen. Eller i ena fingertoppen för att vara mer specifik. Jaha, efter sju timmars drickande signalerar kroppen att alkohol intagits och registrerats. Är det berusning? Nej. Lättas stämningen upp? Nej. Men man blir uppspelt av anspelningarna på falskspel. Skrattar mer porlande och återhållet aggressivt än vanligt. Dansar sittande till musiken och förbannar att man tar på sig ansvaret för den dåliga stämningen.
Så mera öl och det är skratt och prat men man känner att man inte är trodd. Den ligger under ytan, svulsten man anade redan i det första celldelningsögonblicket. Och mycket riktigt: Killen frågar efter en stund om man inte ska följa med och klättra nästa vecka. Och han ställer frågan med ett leende ansikte och mjuk röst men med hotet simmande i ögonhålorna. Så vad svarar man? Ja. Man svarar jävla ja. För säger man nej blir man stämplad som lögnare.


Så går man ut och röker och väntar på bussen och killen och Justus undrar om man ska vidare men man säger att man inte vill spendera en lördag och ingen annan dag heller för den delan, med personer som inte tror en. Men man säger det lite mildare som ett leende och ett hejdå och en kram, och man går på bussen och det är då ilskan slår ned som en blixt rakt genom köttet. Ordförrådet reduceras till svordomar allena. Faan faan faan för att bevisa att man kan klättra för någon som har klättrat i fyra år, när man själv bara har klättrat för skojs skull, utan en aning om vare sig karbinhakar eller greppteknik.
Och man ringer de andra de riktiga vännerna och säger att man bangar och ska hem. Vill sova sova hela natten sova. Bli av med ursinnet.
Och sen ringer man Patrik. Och sen ringer man bror.
Och sen ringer man Annis som kommit fram till Gotland och man säger att hej fina, det förklarades nyss krig i Stockholm så ta med en skottsäker väst när du kommer tillbaka. Eller kom bara inte tillbaka. Stanna i säkerhet på Gotland.

Så buss och tunnelbana, och sista hemgången vankas. Dörrnyckelns huvud sväljs av låset och in i lägenheten kommer man, ursinnig och arg och halv i skratt. Exponerar successivt. Blir full i skratt. Inser att man borde klippa sig och skaffa sig ett liv och kanske ett jobb eller i alla fall en trisslott. Och man skiter blankt i greppteknik och fingermuskler, vill klättra med killar man gillar inte med misstänksamma män. Vill inte sitta fyra meter upp med rumpan strimlad av remmar, när någon står nedanför och tittar på.
Och allt är dråpligt och töntigt. Man brister ut i sitt fulla skratt, som dock är nyktert och inte alls fullt, eftersom det lilla pirret varade på sin klättringshöjd i tio minuter. Och man skrattar, skrattar åt sin fåfänga och roqueforten i creppen, åt nikotinrus i blodkärlen, åt stadsljus i Södernatten, åt den bisarra situation man satt sig i: Att klättra med en främling. Inte för att man vill lära känna varann. Utan för att man tycker illa om varann.
Och man sitter på sängkanten utan att ta av sig jackan och är rasande och skrattande på samma gång och vill bara glömma hela jävla kvällen men inser att det troligtvis skulle behövas tre flaskor vin för att alstra den allra minsta lilla minneslucka. Eftersom man som sagt är alldeles för nykter för blackouts.


Länk till arrogans

Sara skickade rolig länk över msn.

http://www.youtube.com/watch?v=lrDixgft1AA

Bedårande ^^


Atlantis undergång.


jag grät för barnen
som låg ruttnande vid mina fötter och
den lilla pojken vars huvud blåsts bort
av tryckvågen



sanden var tung att springa i vi sprang
och jag skrek på Peter framför mig, fem steg eller fler jag borde
inte vänt mig om men huvudet rörde sig av sig självt och där vi kastade frisbee igår hade vattenbrynet
rullat in sig i sig själv som en rulltårta baklänges utan grädde
och jag såg något resa sig där ute där borta jag
vet att jag krockade med en sliten mamma som tryckte sitt barn mot bröstet när hon sprang
jag krockade hon svor på svenska snubblade till men vi fortsatte båda

      när kom faran? när insåg vi att den här dagen var annorlunda?

och Peter av allt minns jag mest hans ryggtavla och jag minns
att jag skrek
som besatt
att jag förbannade sanden som inte förde mig framåt
fortare

och fortfarande
Peter framför han
springer in i hotellet och jag vrålar ännu högre 'upp' och han
vänder sig om jag ser paniken i mörkblåa ögon uppspärrade
han skriker något men jag hör plötsligt inte det dånar som om något rusar fram och krossar allt i sin väg


 första


jag vet inte var han är jag bryr mig inte
om något annat än honom var är syster borde jag tänka jag tänker
inte alls det är bara vrål i huvudet jag letar
efter en blå t-shirt förbannar alla turister och färgglada tröjor de envisas med att ha
det är tre blå klickar men ingen Peter och det är
vatten överallt jag tänker - och det är konstigt hjärnan är konstig - Venedig har drunknat
men det är inte Venedig det är jul och var är Peter?
jag vadar så fort jag kan mot trappan det är alldeles för verkliga ljud
trappsteg vatten jag ropar men fel personer svarar
det är klibbigt i ansiktet jag letar efter blått och kaklet i trappuppgången är beige
alla vill upp men jag vill mest och jag tänker inte ens att det inte är slut
att det bara har börjat jag tänker
att jag måste hitta honom
det ligger ett träd i korridoren och jag vill upp det smakar sand och metall i munnen
ansiktet dunkar jag är kanske i chock för just där just då vet jag inte
att jag just slungats med ansiktet före in genom ett dubbelglasat fönster


 andra


jag vet inte var jag är det är utomhus jag ser takterassen på hotellet
vad händer jag tänker Peter jag tänker att benet gör ont jag tänker
inte något vettigt överhuvudtaget och
huvudet kommer under vatten hela tiden så jag hör ropen i staden som avlägsna avklippta
skrin som att ligga i ett badkar med huvudet under ytan men
med alldeles för stora leksaker och alldeles för stark avloppsvirvel
det är strömt
jag tror att jag dör flera gånger jag spatserar genom tolv månader vinkar
till påskharen och midsommarstången allhelgona afton
tolv månader rullar genom mig det går en evighet jag försöker
inte ens simma


 tredje


jag ligger bakom ett skjul som i lä från allt som pågår runt jag
har slutat ropa hans namn jag har slutat ropa
på Gud jag ser en människa med ett halvt ansikte och ett hål i huvudet
jag förstår inte döden det är för mycket saker i vattnet jag känner något under mig
och benet gör ont Atlantis undergång det är armar från ovan
ett platt tak ingen rör mig jag kräks saltvatten sedan galla det är klibbigt i ansiktet
saltvatten i ögonen min bror var är han Peter var är alla?


det blir natt någon bär mig det blir dag


jag gråter för alla kroppar och trasiga hus
tak som det regnar in genom jag ser en pojke utan huvud
ibland är det tyst
ingenting
ingenting låter som jag vill










==================

improvisationsskrivning. bara så du vet. mitt jullov stavades inte tsunami.

RSS 2.0